Patent / Faydalı Model başvurularında şekli eksiklik

Patent ve ya Faydalı model başvurularında şekli uygunsuzluk, şekli eksiklik, şekli açıdan uygun olmamak diye adlandırılan sorun nedir?

Patent başvurusunun yapılmasına müteakiben ilgili ülke patent ofisi yapılan başvuruya bir şekli uygunluk ve ya uygunsuzluk (şekli eksiklik) raporu düzenlemektedir.

Türk Patent Enstitüsüne yapılan her başvurunun ardından Türk Patent Enstitüsü ilgili patent ya da faydalı model başvurusunun 551 Sayılı KHK’da bahsedilen kriterlere uygun olup olmadığını kontrol etmektedir.

Şekli açıdan uygun olan patent başvuruları; araştırmaya gönderilmek üzere başvuru sahibine şekli açıdan uygundur (patent şekli eksiklik tespit edilmemiştir) raporu ile beraber iletilir. Şekli Açıdan uygun olan yani şekli eksiklik bulunmayan Faydalı Model başvuruları ise; Türk Patent Enstitüsü bülteninde 3. Kişilerin itirazına sunulmak adına yayınlanır.

Şekli açıdan uygun olmamanın (Şekli eksiklik) gerekçeleri nelerdir?

  • Dosyanın 551 Sayılı KHK’da belirtilen koşullara uygun olarak hazırlanmaması
  • İstemlerin Patent ve ya Faydalı Model kriterlerini sağlamayacak şekilde hazırlanması
  •  Şekillerin Renkli ve kurallara uygun olmayacak şekilde hazırlanması
  •  v.s

Dolayısı ile şekli açıdan uygun olmamak (Şekli eksiklik) tamamen Patent / Faydalı model tarifnamesinin kurallara uygun hazırlanmaması ile ilgilidir.

Ancak Türk Patent Enstitüsünde son dönemlerde özellikle faydalı model başvuruları sadece şekli açıdan uygunluğu şeklinde değil “yenilik” kriterini sağlayıp sağlamaması açısından da değerlendirilmektedir. “yenilik” kriterini sağlamayan başvurularda Türk Patent Enstitüsü ilgili başvuru için işlem durdurma kararı vermektedir.

Önemli açıklama:

Patent ve / ve ya Faydalı model tarifname ve istemleri uzman kişiler tarafından ve özellikle mühendis olan kişiler tarafından hazırlanmalıdır. Çünkü patent ve / ve ya faydalı model tarifnamelerinin hukuki bir yönü olduğu kadar teknik bir yönü de bulunmaktadır. Patent ve / ve ya faydalı model başvurularında koruma kapsamı tamamen istemler ile belirlenmektedir.

Özellikle son dönemlerde birçok patent ve faydalı model başvurusu ya da belgesi bulunmaktadır. Ancak birçoğu birçok sayfa olacak şekilde hazırlanmasına rağmen korunan bölümler aslında buluşla hiç alakası olmayan bölümlerdir. Başvuru sahipleri buluş üzerindeki hangi unsurun ya da işlem adımının korunup korunmadığı bilmeden ya da bilgilendirilmeden başvurusunu gerçekleştirmektedir.

Size şayet korunan unsurlar ya da işlem adımları bildirilmiyor ise böyle bir başvuruyu gerçekleştirmeyiniz.

Unutmayınız ki;

İyi hazırlanmamış bir patent / faydalı model tarifname ve istemleri bir kağıt parçasıdır. Eğer ki belge alınmış ise alınan belge bir duvar süsüdür. Ancak iyi hazırlanan bir patent / faydalı model tarifname ve istemlerinin değeri buluşun değeri ile orantılı olacak şekilde; buluşun değerinin onlarca, yüzlerce katıdır.

Konusunda uzman olmayan kişilere buluşunuzu emanet etmeyin. Çünkü yazının başında da belirtildiği gibi İlgili ülkelerin ilgili Patent Ofisleri başvuruları sadece şekli açıdan (yani kurallara uygun hazırlanması) incelemektedir.

Sonrasında ise başvurular Patent / Faydalı Model kriterleri çerçevesinde değerlendirilmektedir. Eğer ki korunan unsur ve ya yöntemler kriterleri sağlıyor ise belge dahi alabilmektedir. Ancak alınan belgede korunan unsurların sizin korunmasını istediğiniz unsur ve ya yöntemler olmadığını bir gün anladığınızda çok pişman olabilirsiniz.

Belge aldıktan yıllar sonra pişmanlık duymamak için ve birebir, yan yana ve defalarca kez tarifname ve istemleri en istediğiniz şekilde hazırlamak ve başvurusunu yapmak için bizimle iletişime geçiniz.

# İlginizi Çekebilir

ADRES BİLGİLERİ

Ehlibeyt Mah. Ceyhun Atıf Kansu Cad. Gözde Plaza 130 /36 Çankaya - Ankara

ONLINE BAŞVURU FORMU
Sohbete Başla
Merhabalar size nasıl yardımcı olabiliriz? Whatsapp üzerinden hemen sohbete başlayabilirsiniz.