Patent Tarifnamesi Nasıl Yazılır

Patent tarifnamesi diye adlandırılana aslında tarifname takımı diye geçmektedir. Tarifname takımı; tarifname, istemler ve özeti içermektedir.

Patent / faydalı model tarifnamesi, patent tescili başvurusunda bulunmadan önce gerçekleştirilmesi gereken teknik dosyalama da geçen bölümdür. Patent tarifnamesi teknik olduğu kadar hukuki de bir bölümdür.

Patent / faydalı model tarifnamesi, içeriğinde istemler ve özet bölümü de içeren buluşun anlatıldığı bölümdür. Patent / faydalı model tarifnamesi içerisine mevcut tekniğin anlatıldığı bir bölüm, buluşun faydalarının, avantajlarının anlatıldığı bir bölüm bulunmalıdır. Tarifname nin bitimde ise İstemler denilen koruma kapsamının belirlendiği bölüm bulunmalıdır.

Patent / faydalı model tarifnamesi; buluşu olabildiğince detaylı olarak açıklamalıdır. Patent / faydalı model tarifnamesi olabildiğince açık ve anlaşılabilir olmalıdır. Patent / faydalı model tarifnamesi hazırlanırken İngilizceye çevrilme durumu da düşünülerek hazırlanmalıdır. Tarifname hazırlamak gerçekten uzmanlık gerektiren bir durumdur.

Patent / faydalı istemleri; koruma kapsamını belirleyecek şekilde olmalıdır. İstemlerin dayanağı tarifname olmalıdır. Tarifname de anlatılan unsurlar, işlem adımları için ancak koruma talep edilebilir. Patent / faydalı istemleri kurallara uygun ve açık / anlaşılır olmalıdır. İstemler yalnızca bir buluşu içermelidir.

Patent / faydalı özet bölümü ise, konuyu özetleyen bölümdür. Özellikle patent araştırmalarında patent dosyalarının özet bölümleri gözükmektedir.

Patent / faydalı model tarifnamesi yazmak ve istemleri oluşturmak profesyonelce yapılması gereken bir durumdur. İstemler koruma kapsamını belirleyen bölüm olduğu için hazırlanan tarifnamenin neyi koruduğu bilerek emin bir şekilde istemler oluşturulmalıdır. Eğer doğru koruma elde edilememişse yapılan başvuru ve harcanan emek boşa gitmektedir. Eğer ki belge bile alınmışsa o başvuruya alınan belge bir duvar süsü olacaktır.

Eğer ki siz de buluşunuz için profesyonel destek almak isterseniz bizimle iletişime geçiniz.

# İlginizi Çekebilir

ADRES BİLGİLERİ

Ehlibeyt Mah. Ceyhun Atıf Kansu Cad. Gözde Plaza 130 /36 Çankaya - Ankara

ONLINE BAŞVURU FORMU
Sohbete Başla
Merhabalar size nasıl yardımcı olabiliriz? Whatsapp üzerinden hemen sohbete başlayabilirsiniz.