Endüstriyel Tasarım Tescili nedir?

Endüstriyel Tasarım Tescili nedir?

Tasarım kelimesi 554 Sayılı KHK’de bir ürünün tümü, ve ya bir parçası, ve ya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, renk, doku, malzeme ve ya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur ve ya özelliklerinin oluşturduğu bütünü şeklinde tanımlanmıştır.

Bu tanımı açacak olursak, en anlaşılabilir şekli aslında şudur. Tasarım görselliği ifade etmektedir. Tasarım tescili ise görselliğe yönelik bir koruma şeklidir. Yeni ve ayırt edici niteliğe sahip tasarımlar Endüstriyel Tasarım Tescili yapılarak korunur. Koruma süresi 5 yıldır, ancak 5 yılda bir yenilenerek 25 yıla kadar uzatılabilir.

Halk arasında Patent ile karıştırılmaktadır. Bu karışıklığın sebebi aslında “patent” kelimesinin “tescil” ile aynı anlamı taşımasıdır. Tasarım patenti şeklinde de söylenmektedir. Bu söylem aslında yanlış değildir. Amerika’da da Design Patent şeklinde kullanılmaktadır. Özellikle yabancı ürünlerin üzerinde “Patented” şeklinde kullanılan bazı ifadeler aslında tasarım tescili yapıldığında da kullanılmaktadır. Ancak koruma şekli patentten tamamen farklıdır. Patent ürünün işlevini korurken Tasarım o ürüne ait görselliği korumaktadır.

ADRES BİLGİLERİ

Ehlibeyt Mah. Ceyhun Atıf Kansu Cad. Gözde Plaza 130 /36 Çankaya - Ankara

ONLINE BAŞVURU FORMU
Sohbete Başla
Merhabalar size nasıl yardımcı olabiliriz? Whatsapp üzerinden hemen sohbete başlayabilirsiniz.