Nehirleri Artık Sel Basmayacak

Nehirlerin taşarak şehirlerde sel baskınlarına yol açması engellenebilir mi? Bu soruya uzun süre barajlarla yanıt verilmeye çalışıldı. Fakat bu yapılardaki sorunlar sel baskınlarının yaşanmasını engelleyemedi. Peki bu felaketleri engellemek için başka
bir yol mümkün mü?

Robert Meijer bu soruya bir Avrupa projesi çerçevesinde çözüm getirmeyi hedefliyor:

“Ayağımın hemen altındaki 48 adet alıcı barajın ne durumda olduğunu ve davranışlarını sürekli olarak kontrol ediyor. Bu teknoloji sayesinde dünyanın en akıllı barajı ile karşı karşıyayız.”

Avrupa Birliği Araştırma Programı ile geliştirilen yeraltı ve su altı alıcıları, yaptıkları ölçümleri farklı ülkelerde bulunan veri merkezlerine gönderiyor. İngiltere’nin doğu kıyısındaki Boston, bu yeni teknolojinin test edildiği başlıca şehirlerden biri.
Okyanustaki gel-gitlerden kaynaklanan nehir taşmaları bölge halkı için büyük bir tehlike oluşturuyor.

Mark Robinson:
“Boston’daki sel sularını kesmek için yapılan bentler yeterince yüksek değil. Bu yüzden de denizde bir kabarma olduğunda dalgalar bu bariyerleri aşabilir hatta yıkabilir. Bu da büyük bir tehlike riski oluşturuyor.”

Konu üzerinde çalışan mühendisler, bentlerin bulunduğu ıslak zeminlerde rahatlıkla işleyebilecek farklı türlerde, makul fiyatlı ve güvenilir alıcılar üretti:

Robert Meijer:
“Buradabir alıcı görüyorsunuz. Elektronik parçalardan oluşan bu ölçüm aleti paslanmaz çelik bir haznenin içinde bulunuyor. Üzerindeki bir delik suyun içeri girmesini sağlıyor. Bu cihaz, zeminin ısısı ve alıcıların sudaki hareketi gibi bir çok parametrenin
yanında barajdaki su seviyesini de ölçüyor.”

Yapılan ölçümleri internet üzerinden eş zamanlı bir şekilde takip etmek mümkün. Boston’daki bu dokunmatik ekran, yapay zekaya sahip sistemin nasıl çalıştığını halkın anlamasını sağlıyor:

“Alıcının topladığı veriler analiz edilebilir. Bu sayede bentlerin ne durumda olduğunu görebilirsiniz. Setlerin içinde oluşan değişiklikler barajda bir sorun olduğunu ya da olabileceğini işaret ediyor.”

Sistem bir sorun olduğunu fark ettiğinde yetkililere sinyal göndererek uyarıda bulunuyor. Yetkililer program sayesinde barajda normalde fark edemeyecekleri sorunları öğrenmiş oluyor:

“Şu anda sadece görsel bir kontrol yapılabiliyor. Bu da görevlilerin yılda sadece iki ya da üç defa barajı kontrol etmeleri demek. Bu teknoloji bentlerin sağlam olup olmadığını uzaktan görmemizi sağlıyor. Basınca dayanıklılıklarını ve bir sızıntı olup olmadığını inceleyebiliyoruz. Bir kaza anında ise gidişatı an be an takip ediyoruz.”

Yazılım, bentlerin yıkılması halinde bölgenin hangi hızla sular altında kalabileceğini de ölçüyor. Ayrıca bölge halkını kurtarma çalışmalarında en güvenli yeri de işaret ediyor:

“Bu sistem sayesinde sel baskınlarını büyük bir ölçekte görüntülüyoruz. Ayrıca halkı kurtarma çalışmalarının da uygulamaya konmasını sağlıyor. Acil kurtarma planları üzerinde çalışanlar bu sistemi rahatlıkla kullanabilir. Böylece en doğru çözümde karar kılmadan önce bir çok kurtarma senaryosu prova edilebilir.”

Güvenilirliği kanıtlandığı takdirde bu sistem Avrupa ve dünyanın farklı bölgelerinde kullanılabilir. İklim değişikliklerinden etkilenen ve sel baskını riski bulunan şehirler böylece kurtarılabilir.

# İlginizi Çekebilir

ADRES BİLGİLERİ

Ehlibeyt Mah. Ceyhun Atıf Kansu Cad. Gözde Plaza 130 /36 Çankaya - Ankara

ONLINE BAŞVURU FORMU
Sohbete Başla
Merhabalar size nasıl yardımcı olabiliriz? Whatsapp üzerinden hemen sohbete başlayabilirsiniz.