Patent Nasıl Yapılır

patent nasıl yapılır

Günümüzde artık firmaların mali sermayeleri ile birlikte sahip oldukları fikri sermayeler de büyük bir önem taşımaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde fikir geliştirebilmek ve geliştirilen fikirlerin üretiminin yapılabilmesi artık çok daha kolaylaşmıştır. Bu sayede firmalar AR-GE çalışmalarına büyük bir önem vermekte, büyük bütçeler ayırmakta ve yeni fikirler geliştirmektedirler. Firmaların geliştirdikleri bu fikirler, patent tescili ile koruma altına alınmaktadır. Bir ülkede fikirlere verilen patent sayısının oranı, o ülkenin gelişmişliğinin ölçülmesinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle kanunlarla patent sahiplerinin hakları korunmakta, fikir sahiplerinin izinleri olmadan fikirlerinin kullanılmasının önüne geçilerek haksız kazançlar engellenmektedir. Eğer bir patent sahibi, kendi fikrinin bir başkası tarafından izinsiz bir şekilde kullanıldığını tespit ederse, hukuki yollara başvurarak haklarını koruyabilmektedir. Kişilerin ve kurumların geliştirdikleri fikirler üzerinde hak sahibi olabilmeleri için ise patent tescili yaptırmaları gerekmektedir. Peki, patent nasıl yapılır?

Patent tescilinin yapılabilmesi için geliştirilmiş olan fikrin bir başkası tarafından daha önce kullanılmamış olması gerekmektedir. Bu nedenle firmalar AR-GE çalışmalarına başlamadan önce mutlaka profesyonel bir firma aracılığı ile patent sorgulaması yapmalıdır. Yapılan sorgulama sonucunda fikrin daha önce kullanılmadığı tespit edilirse gerekli çalışmalar yapılarak, patent tesciline başvurulabilmektedir. Patenti alınacak olan fikir eğer daha önce başkası tarafından kullanıldıysa, yapılacak olan patent sorgulaması ile bu durum kolayca tespit edilebilir ve firma bu durumda çalışmalarını başka bir yöne kaydırarak zaman ve kaynaklarını boş yere tescili onaylanmayacak bir patent için harcamak zorunda kalmaz. Bu nedenle patent nasıl yapılır konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta profesyonel ve deneyimli kişiler tarafından patent sorgulamasının yapılmasıdır. Patent sorgulaması, kaynakların ve zamanın boş yere kullanılmasını engellemektedir. Patent sorgulaması sonucunda fikrin daha önce kullanılmadığı tespit edilirse, Türk Patent Enstitüsüne başvurulur ve TPE ve bu konudaki akredite kurumların yapacağı değerlendirme sonucunda patent tescili onaylanır.

Patent tescilinin alınması süreci ve öncesinde yapılacak olan patent sorgulaması son derece önemlidir. Bu nedenle uzun yıllardır sektörde deneyimli profesyonel personeli ile hizmet vermekte olan Kızılay Patent firması ile birlikte çalışarak patent nasıl yapılır diye düşünmeden, tüm işlemlerin titiz bir şekilde tarafımızdan tamamlanmasını sağlayabilir, marka patentinizi kısa süre içerisinde yaparak fikrinizi koruma altına alabilirsiniz.

# İlginizi Çekebilir

ADRES BİLGİLERİ

Ehlibeyt Mah. Ceyhun Atıf Kansu Cad. Gözde Plaza 130 /36 Çankaya - Ankara

ONLINE BAŞVURU FORMU
Sohbete Başla
Merhabalar size nasıl yardımcı olabiliriz? Whatsapp üzerinden hemen sohbete başlayabilirsiniz.