Nut Model Registrasie Kriteria

Nut Model Registrasie Kriteria

Faydalı model, herkes tarafından yanlış bilinen ya da patent ile karıştırılan bir tescil yöntemidir. Faydalı modelin Patentten farkı aranılan kriterler ve süreçleridir. Bir de bunların dışında faydalı modele ve ya patente konu olamayacak buluşlar vardır.

551 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’de;

Patent Verilemeyecek Konular ve Buluşlar aşağıdaki gibi tanımlanmışlardır.

Madde 6 – Die omvang van hierdie besluit-wet sal buite bly omdat hulle nie voldoen aan al die onderstaande is kwalifikasies:

'n) ontdekkings, wetenskaplike teorieë, wiskundige metodes;;

b) sy gedagtes, planne wat verband hou met kommersiële aktiwiteite en speletjies, Die prosedures en reëls;

c) Letterkunde en kuns, wetenskaplike werke, Die skeppings met estetiese kwaliteite, rekenaarsagteware;

d) Samestelling Bilgin Un, regulasie, tegniese aspek hou verband met metodes aangebied en oorgedra sonder.

e) menslike met die menslike of dierlike liggaam toegepas moet word om chirurgiese en behandelingsprosedures, diagnostiese metodes wat verband hou diereliggaam.

Faydalı Model Belgesi Verilerek Korunamayan Buluşlar ve Konular ise aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.

Madde 155 – Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ıncı maddesinde belirtilen konuların yanısıra usuller ve bu usuller sonucunda elde edilen ürünler ile kimyasal maddeler hakkında faydalı model belgesi verilmez.

Dolayısı ile usuller ve usuller sonucu elde edilen ürünler ile kimyasal maddeler faydalı model belgesi ile korunamamaktadır. Bu buluşlar için ancak patent başvurusu yapılması gerekmektedir.

Patent başvurusunda biindiği gibi 3 ana kriter aranmaktadır. “yenilik”, “buluş basamağı”, “sanayiye uygulanabilirlik”. Faydalı model başvurusunda ise sadeceyenilikvesanayiye uygulanabilirlikkriterleri aranmaktadır.

so “yeniolan vesanayiye uygulanabilirolan buluşlar faydalı model tescili ile korunabilmektedir.

Faydalı model ile Dünya üzerinde içerisinde Afrika Bölgesel Sınai Mülkiyet Topluluğu’nun (ARIPO) da bulunduğu yaklaşık 60 ülkede koruma sağlanabilmektedir. Türkiye’de faydalı model tescilinin koruma süresi 10 jaar. Dünya genelinde diğer ülkelerde de 6-15 yıl arası koruma süresi değişmektedir. Türkiye’de faydalı model başvurusu belge kararı çıkmadan patent başvurusuna dönüştürülebilmektedir.

Faydalı model başvuruları Türkiye’de Türk Patent Enstitüsüne ulaştırılmaktadır.

Bu konu ile ilgili daha başka bilgileri hem faydalı modeli hem de patenti anlatan registrasie patent yazımızda bulabilirsiniz.

ADRES

Bayt Maher. Die Ceyhun Atif Kansu Cad. hersiening Plaza 130 /36 Çankaya - Ankara

Aanlyn-aansoekvorm
Begin Chat
hallo hoe kan ons jou help? Jy kan dadelik op Whatsapp begin gesels.